ΤΙ ΞΥΛΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΙΜΕ ΣΤΟ ΤΖΑΚΙ ΜΑΣ;
ΤΙ ΑΠΟΔΟΣΗ ΕΧΕΙ ΤΟ ΚΑΘΕΝΑ;
ΔΡΥΣ
Το ξύλο της δρυός είναι από τα αγαπημένα των καταναλωτών, κυρίως για την ωραία φλόγα που δίνει και τη διάρκεια καύσης. Ανήκει στα πλατύφυλλα δέντρα και έχει μεγάλο βάρος. Είναι πυκνό, καίγεται με ήρεμη και μακριά φλόγα και είναι πιο οικονομικό από τα υπόλοιπα, άρα αποτελεί ιδανική επιλογή για καυσόξυλο. (4.700 kcal/kg)
Κάνει μικρή και ήρεμη φλόγα, ενώ ανάβει σχετικά εύκολα. Καίγεται αργά, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια της φωτιάς προσφέροντας οικονομική θέρμανση στον χώρο. (4.100 kcal/kg)
ΟΞΙΑ
Κατά την καύση του έχει πλούσια φλόγα, αποδίδει μεγάλη θερμότητα. Καθώς καίγεται πιο γρήγορα από άλλα είδη, συνήθως χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με άλλα ξύλα που καίγονται πιο αργά. Έχει την ιδιότητα να μη «σκάει» τόσο πολύ και ανάβει χωρίς δυσκολία. Χρησιμοποιείται στην κυρίως καύση και όχι για προσάναμμα. Η οξιά κόβεται και σε μικρά κομμάτια τα οποία χρησιμοποιούνται για τις ξυλόσομπες.(4.700 kcal/kg)
ΠΕΥΚΟ
Είναι ένα ξύλο που ανάβει εύκολα λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας του σε ρετσίνι. Στα αρνητικά συγκαταλέγεται το γεγονός ότι καίγεται γρηγορότερα από τα υπόλοιπα ξύλα με αποτέλεσμα η χρήση του να καθίσταται οικονομικά ασύμφορη. Επίσης, «σκάει» περισσότερο από τα υπόλοιπα είδη και ως εκ τούτου απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή για τον κίνδυνο πυρκαγιάς και η συνεχής χρήση τους μπορεί να προκαλέσει φθορές στη συσκευή. (4.800 kcal/kg)
Το πουρνάρι είναι ο βασιλιάς των καυσόξυλων, όμως είναι δυσεύρετο. Χαρακτηρίζεται από αργή και συνεχόμενη καύση χωρίς την δημιουργία μεγάλης φλόγας, κρατάει τη φωτιά για πάρα πολλές ώρες αναμμένη και δημιουργεί εξαίρετη και για πολλή ώρα θράκα. (4.900 kcal/kg)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου